25 Mayıs 2014 Pazar

Kontür Nedir, Nasıl Uygulanır ?

Merhaba,
Makyajı hepimiz seviyoruz evet fakat ilk yazı konum olan kontür maalesef muhtemelen profesyonel olmayanların eyeliner ile birlikte en çok zorlandığı konu.
Bu sebeple öncelikle kontürün (modlajın) amacını ve neden uygulandığını anlatacağım. Modlaj , aslında bütün yüzleri oval yüze çevirmek amacıyla yapılır diyebiliriz. Peki nedir bu yüz tipleri ;




Dikdörtgen ; alın, çene kemikleri çok belirgindir. Yüzde hafif basık bir ifade vardır. Buna karşın elmacık kemikler geride kalır.
Kare ; dikdörtgenin kısasıdır. Görüntü aynı sadece dikdörtgen yüz daha uzundur. Kontür tekniğinde çok bir farklılık yoktur.
Baklava (ya da daha düzgün ifadesiyle elmas) ; bu yüz tipi kemikli bir görüntüye sahiptir. Elmacık kemikleri çıkık olmakla birlikte şakaklar da çıkıktır. Bu yüz tipinde bir insana - ki ben de bu yüz tipindeyim - yandan baktığınız zaman elmacık kemikleri çok net görünür. Aynı zamanda çenede de hafif bir öne çıkıklık vardır. Bunların yanında alın ve çene kemikleri de belirgin olmakla birlikte elmacık kemikleri ve şakakların gerisinde kalır. Bu yüz tipi ideal erkek yüz tipi kabul edilmektedir. (Yazar burada ağlamaya başlar :( )
Üçgen ; bu yüz tipinde çene çok geniş olup alına doğru daralmaktadır. Dolayısıyla en çok görmek istediğimiz elmacık kemikleri çenenin gerisinde kalır.
Kalp / ters üçgen ; kalp ve ters üçgen yüz aynı yüz tipidir. Tek farkı kalp olanda saçtan alına doğru bir girinti söz konusudur. Bu yüz tipinde alın geniş ve çeneye doğru sivrilme söz konusudur.
Yuvarlak ; Benim modlaj yapmakta en zorlandığım yüz tipi olmakla beraber alın ve çene yanağın çok gerisinde kalmaktadır. Kafatası yanlara doğru çok genişlemektedir. Kafatası yapısı sebebiyle yanaklar genelde dolgun olmaktadır. Burada belirtmem gereken nokta; kilolu insanlar kendilerini genelde yuvarlak yüzlü zannetmektedir. Fakat yüz tipi kiloyla alakalı değil, tamamen kemikle alakalıdır.
Oval ; yani ideal yüz tipimiz (kadın için). Elmacık kemiklerinin hafif çıkıklığı dışında bütün kemik yapısı yumuşak bir geçiş yapmaktadır. Makyaj uygulaması en kolay yüz tipidir.

Yüz Tiplerine Göre Modlaj ;


  • Dikdörtgen ; Amacımız oval yüze çevirmek olduğuna göre ; oval yüze göre fazla olan bölgeleri koyultmak, kısa veya geride kalan bölgeleri ise aydınlatmak gerekmektedir. Hepimiz biliyoruz ki koyu bölgeler geride kalıp, daha kısa veya dar görünürler. Aydınlatılan bölgeler ise daha uzun veya geniş veya çıkık görünürler. Gelelim dikdörtgen yüzde ne yapmamız gerekir ; alın ve çene bölgesi ovalde yumuşak bir geçiş yaparken dikdörtgende çok nettir. Dolayısıyla keskin olan alın ve çene kemikleri koyu renkle daraltılır. Elmacık kemikleri geride kaldığı için elmacık kemikleri el yordamıyla bulunup hemen altı koyu renk ile koyultulup, üstü ise açık renk ile aydınlatılır. 
  • Kare ;  dikdörtgenle aynıdır. Sadece uzunluk kısalıkla ilgili oynama olabilir. Ondan da yazının sonunda bahsedeceğim. 
  • Elmas ;  alın ve çene kemikleri çok sivri ise koyu renkle yumuşatılır. Elmacık kemikleri daha da çıkıklaştırmak istersek el yordamıyla elmacık kemiğini bulup hemen altını koyu renkle çökükleştiriyoruz !!!. Elmacık kemiklerinin üstüne aydınlık sürmek bu yüzde bir hata olacaktır. Çok abartılı ve sert bir ifade oluşturur. Bunun yerine göz altında burun kenarına kadar üçgen bir aydınlatma yapılabilir. Şakak kemikleri çok belirgin olduğu için buraların da daraltılması şarttır ( tabii ki yine koyu renkle). 
  • Üçgen ; Çene ovale göre geniş olduğu için kesinlikle daraltılmalıdır. Yanak kontürü (elmacık kemiği belirginleştirme) aynı teknikle yapılabilir. (Söylemem gereken şey şu ki ; el yordamıyla elmacık kemiğini buluyoruz diye belirtmemin sebebi , her yerde söylenen kulağın bitişinden dudağa doğru çizgi çekilirse   buranın elmacık kemiğinin hemen altı olduğu iddiası her yüz tipi için geçerli değildir maalesef. O yüzden bence en garanti yol el yordamıyla kemiği bulmaktır. ) . Bu yüz tipinde alın ovale göre dar kalacağından alındaki aydınlatma bölgesi daha geniş tutulabilir. 
  • Ters üçgen ; Modlajı üçgenle tam terstir. Yani , alın kısmı koyultulur. Çenenin sivriliği de uç kısım koyultularak yumuşatılabilir. Yanak kontürü , aynı teknikle tamamlanabilir.
  • Yuvarlak ;  alın ve çene bölgesi zaten yumuşak geçiş yapmaktadır. En önemli kısım yanak kontürüdür. Dramatik bir kontür, yüzün yuvarlaklığına göre gerekebilir.
Şimdi de size yüz uzunluğu ve genişliğinden bahsedeceğim ;
İşaret parmağınızı saçınızın başladığı yere koyun. Başparmağınızı da burnunuzun alında başladığı yere koyun. Bu mesafe sizin ölçünüz olacak. İkinci adım olarak burnunuzun alında başladığı yerle , dudağınızın kelebeğinin arasını ölçün. Son olarak da dudağınızın kelebeğiyle çeneninizin ucunu ölçün. Eğer mesafeler eşit ise yüzünüz ideal uzunluktadır. Buna göre uzun olan bölgeleri koyultup, kısa bölgeleri aydınlatmanız gerekmektedir. Mesela benim çenem biraz kısa kaldığı için çene bölgemi mutlaka aydınlatıyorum.
Genişlik meselesi ise ; bir gözünüzün yatay mesafesini ölçün. İki gözünüzün arası ve gözün dış ucundan saçınızın başladığı yer bir göz mesafesi olmalıdır. Yani yatayda 5 göz mesafesi ideal genişlikte bir yüzünüz olduğunu göstermektedir.

Burun kontürü ise her buruna göre değişmektedir. Ama işin teorisini bildikten sonra rahatlıkla uygulayabilirsiniz :)

Son olarak da açıklık, koyuluk mevzusundan bahsedeceğim. Gölgelemek için kullanacağımız renk ; pudra veya krem farketmez ten rengimizden 3 ton koyu olmalıdır. Eğer fotoğraf çekimleri veya podyum, şov makyajları yapılacaksa 4 tona çıkılabilir.Açık renk de yine aynı şekilde ten rengimizden 3 ton açık olmalı ve yine dramatikleştirmek istiyorsak 4 ton açık ürün de kullanabiliriz.

Evet işin teorisi bu kadar ! Sonuç olarak nereyi gözden biraz saklamak istiyorsak orayı koyu, ortaya çıkarmak istiyorsak , açık renkle deyim yerindeyse boyamalıyız :)

Uzun bir yazı oldu biliyorum ama bunlardan bahsetmeden ürünlere ve uygulamaya geçemezdim. Kusura bakmayın....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder